8 de març, DIA DE LA DONA


08 Mar, 2019

dia_dona

AVUI 8 DE MARÇ, DIA DE LA DONA, ANPE REALÇA L'EDUCACIÓ I LA TASCA DOCENT PER ACONSEGUIR LA IGUALTAT DE DRETS I OPORTUNITATS ENTRE DONES I HOMES.

Amb motiu de la celebració del dia de la Dona, declarat com a tal per l'ONU el 1997 en homenatge a les dones pioneres en la lluita per la igualtat de drets, ANPE vol fer un reconeixement a la importància que té l'educació i el seu professorat en realçar el paper de la dona, la seva participació en la societat i el seu desenvolupament íntegre com a persona.

Segons la UNESCO, l'educació és un instrument per donar poder a les persones dotant-les de coneixements teòrics i pràctics, que ajuden a les dones i els homes a realitzar eleccions informades sobre la seva vida professional i privada. Aquest organisme també posa de manifest la relació estreta que hi ha entre el temps dedicat a l'educació i el poder social i econòmic de les dones i de les seves comunitats.

Des d'ANPE estem convençuts que l'educació, el coneixement i la cultura són les claus dels avenços en la igualtat efectiva entre dones i homes, i la peça clau per extirpar l'assetjament sexual, la discriminació i la violència de gènere. La tasca que duen a terme els docents a l'aula és el major impulsor d'aquests aprenentatges.

Segons l'informe 2018 sobre l'estat del sistema educatiu corresponent al curs 2016-2017, la presència de les dones en el professorat que imparteix ensenyaments de règim general és més gran que la dels homes, sobretot en els nivells d'Educació Infantil i Primària ( 83,3% dones) i en Educació Especial (un 81,1% de dones). Per aquesta raó, no podem oblidar a les professionals de l'Educació que van ser pioneres en l'accés tant als estudis superiors com al món laboral, aportant visibilitat a la dona com a membre de ple dret de la societat. Una professió imprescindible, amb gran rellevància i responsabilitat social.

Des de l'educació podem fer visibles més referents femenins en el progrés científic i social, encoratjar i animar les joves a explorar les carreres científiques, i promoure la participació i el lideratge entre moltes altres iniciatives que contribueixen a donar identitat, reconeixement i igualtat d'oportunitats a la dona.

En aquest dia mundial ANPE reivindica els drets, la igualtat i la justícia per a totes les dones i volem felicitar especialment a totes les mestres i professores que, en el seu dia a dia i des de la seva tasca docent, preparen a les noves generacions per assolir el ple dret d'igualtat de drets i oportunitats entre dones i homes.

La igualtat comença per l'educació

“Per un 8 de març de 365 dies”