Dones líders: Per un futur igualitari en el món de la Covid-19


07 Mar, 2021

dia_de_la_mujer_2021_cat

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, amb el lema: "Dones líders: Per un futur igualitari en el món de la Covid-19".

En el dia internacional de la dona, ANPE vol posar en valor a l'educació i les dones docents en temps de la Covid 19.

Ahir, avui i demà, ANPE vol reconèixer i aplaudir a totes les dones que per vocació, dedicació i esforç han liderat i lliurat en primera línia el més cruent de la pandèmia, amb especial menció a les dones docents, que després del tancament dels centres educatius amb els seus propis recursos i sense temps en el temps, van aconseguir seguir amb el procés d'ensenyament-aprenentatge per continuar realitzant la seva tasca professional, i que des de l'inici d'aquest curs escolar, amb esforç, adaptació i exposició al risc, han sabut salvar l'Educació amb majúscula.

Avui, la dona està patint amb més intensitat la destrucció d'ocupació agreujada per la covid-19. Al mes de febrer s'ha registrat un increment de 31.404 parades més fins arribar a un total de 2.304.779. En el que portem d'any, l'atur supera els quatre milions per primera vegada des de 2016 i les dones continuen ocupant més de la meitat d'aquesta xifra.

Un estudi de la UNESCO mostra que només el 35% de l'alumnat matriculat en les carreres universitàries vinculades a les disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques en connexió amb les Arts i Humanitats) són dones. Concretament a Espanya, la menor presència d'alumnes és cridanera en els ensenyaments de Formació Professional vinculades a disciplines STEAM, en particular en algunes famílies professionals com Informàtica i Comunicacions (amb només un 11,4% d'alumnes), Fabricació Mecànica (9,4 %) o Electricitat i Electrònica (4,8%). En el Batxillerat de Ciències i Tecnologia són el 47% de l'alumnat. La situació és similar en els Graus i Màsters universitaris: només un 12,9% dels estudiants d'Informàtica són dones i en les carreres relacionades amb Enginyeria, Indústria i Construcció són el 28,5%.

Aquestes dades continuen mostrant que encara queda camí per recórrer en els drets i igualtat d'oportunitats. Des d'ANPE estem convençuts que l'educació, el coneixement i la cultura són les claus dels avenços en la igualtat efectiva entre homes i dones.

En aquest dia, també volem destacar el gran paper que en la Història ha tingut la dona en el món de l'educació. Van ser pioneres en l'accés a estudis superiors com al món laboral. Una professió indispensable, amb rellevància i responsabilitat social.

Avui devem a aquestes dones d'ahir que cada vegada hi hagi més alts càrrecs i llocs de direcció i responsabilitat en el món educatiu, en tots els àmbits laborals i empresarials, així com en l'espectre polític.

Ahir hem d’agrair a aquestes dones d'avui que el virus, que va amenaçar amb interrompre l'educació en el món, no aconseguís vèncer-nos.

Demà els deurem que sense aplaudiments segueixin demostrant que un futur igualitari és possible.

I tant que et mereixes un aplaudiment... ahir, avui i demà.