Caos i descontrol a les escoles


21 Ene, 2022

inaceptable

Ahir a una entrevista a RAC1 al conseller, González Cambray, continuà mantenint que als centres educatius “no hi ha cap mena de descontrol”, sinó que “només hi ha molts casos que han generat disfuncions i desajustos”, quan la realitat es que el caos i el descontrol imperen a tots els centres catalans.

Aquestes declaracions només confirmen que el conseller viu en una altra realitat (no hi ha pitjor cec que el que no hi vol veure), i que aquesta és molt tossuda i s’imposa cada dia, fins al punt que els equips directius i tot el professorat estan acusant una forta sobrecàrrega de treball per les responsabilitats que se'ls ha assignat en la gestió de casos COVID, i que se sumen a l'excés de tasques burocràtiques que ANPE denuncià des d'abans de la pandèmia. Això ha provocat una situació límit d'estrès que suposa un risc laboral extrem més per a tots els docents, donat que la major part del temps s’han de dedicar a gestions sanitàries i burocràtiques que els sobrepassen.

El conseller insisteix en el seu mantra que les escoles són segures, que “l’obertura de les escoles no perilla”, que s’estan aplicant els protocols sanitaris intentant mantenir al màxim la presencialitat i ho remata dient que  a mesura que hi vagi havent més contagis, també hi haurà més immunitzats (campi qui pugui!), quan estem veient que amb aquesta nova soca inclús els vacunats amb tercera dosi s’estan contagiant i que, malgrat els símptomes puguin ser més lleus, això no impedeix que puguin ser potencials contagiadors o que es desenvolupi una covid persistent. ANPE també ha advocat sempre per l’ensenyament presencial, com tots/es dels docents als quals representem, però els canvis de protocols, a part de tornar bojos a tothom, no estan ajudant molt perquè aquesta presencialitat sigui segura. Li posarem un exemple: una nena de primària surt a les 12h a fer-se un test a la farmàcia; al cap d’una estona la mare torna a portar la nena a l’escola (sobre tot, presencialitat). A les 14,30h, la mare truca al centre dient que vindrà a buscar a la nena perquè ha donat positiu. Mentrestant la nena positiva ha estat al menjador en contacte amb la resta de companys/es!

Al llarg de l’entrevista també ha volgut donar les gràcies als sanitaris i als docents, (nomes faltaria, si vol a canvi li podem fer una ona!). Aquest reconeixement s’hauria de materialitzar d’una altra manera més tangible, ja sap “verba volant, scripta manent”. Recordar-li que fa temps que venim demanant una hora lectiva menys a primària i a secundària; que volem que el primer estadi torni a ser als 6 anys; que els docents majors de 55 anys gaudeixin de 2 hores lectives; que les pagues extres siguin dobles de veritat... Aplicar aquestes mesures seria la millor forma d’agrair la gran tasca i sobreesforç que tots els docents porten realitzant des de l’inici de la pandèmia. Però en comptes d’això, vostès es van afanyar a eliminar les mesures que s’havien implementat el curs passat: disminució ràtios, més desdoblaments, distància de seguretat... com si el virus hagués marxat i tot tornés a la normalitat. Doncs ja veu, d'aquella pols, venen aquests fangs.

Finalment, i això li hem de reconèixer, s’han fet nomenaments diaris però, malgrat l’esforç, no han servit per cobrir totes les baixes que es produïen a diari perquè en molts casos els mateixos substituts/es no podien acceptar el nomenament perquè estaven confinats per ser positius; perquè se’ls nomenava pràcticament a dos dies de la incorporació del/la titular; perquè la borsa s’ha quedat sense docents de moltes matèries. L’última novetat que ha comunicat és que “han flexibilitzat tots els mecanismes de cobertura. Mestres d’infantil que poden anar a primària, mestres de l’ESO que aviat podran estar a primària o docents que no han fet encara el màster”, però aquesta última mesura molt ens temem que tampoc funcionarà gairebé. Per posar un exemple, el dia 20 de gener al SSTT del Baix Llobregat, només a secundària, hi va haver 119 nomenaments, dels quals 87 es van quedar sense adjudicar per manca de docents de determinades especialitats. Aleshores, si no hi ha docents per cobrir les baixes a secundària, com podran enviar-los a primària?

Per tant, davant de tot aquest desgavell, caos i descontrol, ANPE Catalunya demana al Departament i al Sr. Cambray, com el seu màxim representant:

  • Eliminar les tasques burocràtiques originades pels múltiples programes que s’han de dur a terme, dotant a tots els centres del personal administratiu i sanitari necessari, per acabar amb les tasques i amb la responsabilitat del professorat en decisions de tipus administratiu i sanitari que no li corresponen, per evitar el risc laboral que suposa la situació estressant que està vivint el conjunt del professorat per assumir més funcions de les que són inherents al seu lloc de treball.
  • Perllongar els nomenaments diaris fins a final d'aquest curs, com a mínim.
  • Dotació de suficient mascaretes FFP2 per a tot el personal que hi treballa en un centre educatiu.
  • Protocols clars, coherents i d’obligat compliment per a tothom, i tornada a les mesures que sí van ser efectives: continuar amb l’ús de mascaretes, distància de seguretat, menys ràtios, més desdoblaments i mantenir-les com a mínim fins a final de curs, malgrat que la previsible i desitjada remissió de la sisena onada pugui començar a albirar-se en els propers dies.
  • Reconeixement merescut de la gran tasca que està realitzant tot el personal que treballa als centres educatius amb fets, no amb paraules.

Entrevista al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray (20/01/2022)