"Escoles obertes, escoles segures", diu en Bargalló


30 Jun, 2020

Roda de premsa del vicepresident Aragonès, del conseller Bargalló i la consellera Vergés, sobre l'inici del nou curs escolar. 

Resum:

*Al setembre, "Escoles obertes, escoles segures"*

 *L’escola serà presencial i amb grups estables*

Els alumnes necessiten tornar a l’escola . Tenim l’obligació de tornar a donar a aquests infants accés a un entorn segur –per a alguns infants el més segur que hi ha al seu entorn social i familiar–, que els reporti estabilitat emocional. L’escola serà presencial i per això caldrà:

  1. Mesures d’higiene, com les que ja apliquem a casa 
  2. Més professorat que permetrà incrementar el nombre de grups, per reforçar l’atenció a l’alumnat. El curs 20-21 tindrà una part molt important de reforç i de recuperació. Aquesta inversió en professorat  ho farà possible.
  3. Avançar amb el Pla d’educació digital que ens permetria, en cas d’un eventual confinament d’un grup, seguir les classes de forma virtual, en un període màxim de 48 hores.
  4. Principis organitzatius. Hi haurà d’haver diversos horaris  d’entrada i sortida dels centres, en funció dels accessos que tingui. Hi haurà d’haver diverses hores del pati.

*Els grups estables, com la família*

Es tracta d’organitzar els centres en grups estables d’alumnes, amb els seus professors i professionals referents, que tenen una relació propera i molt quotidiana . Això permet que no sigui necessari requerir la distància física interpersonal de seguretat ni l’ús de la mascareta en aquests grups de convivència estables. Si terceres persones s'han de relacionar amb aquests grups sí que hauran de complir les mesures de protecció individual.

*Els hàbits higiènics a l’escola*

1️. Rentar les mans 

2️. Promoure sempre les activitats a l'aire lliure, minimitzant els espais tancats durant llargs períodes de temps, especialment entre els més petits.

3. La mascareta no serà obligatòria mentre s’estigui en el marc del grup de convivència estable, però sí quan s’estigui fora del grup i no es pugui garantir la distància interpersonal de seguretat.

4. Vigilància de símptomes per part de les famílies, evitant portar els infants a l’escola en cas que presentin, ells o algun dels convivents, símptomes d’infecció.

*Inversions extraordinàries per fer front a l’emergència educativa*

Calen unes inversions excepcionals per intentar recuperar el temps perdut, per posar-nos al dia, per poder fer una atenció més personalitzada a tots i cadascun dels alumnes i corregir l’accentuació de les desigualtats educatives i les sacsejades emocionals que la COVID-19 i el confinament han provocat. Per això el Govern destinarà *370 milions d’euros*  a l’educació no previstos en el pressupost 2020 i es contractaran *un mínim de 5.000 professionals*:

- 233 milions per la contractació de nou professorat i personal d'atenció educativa

- 33 milions pel Pla de millora de necessitats educatives

- 103 milions pel Pla d’educació digital

*Escurcem els terminis del Pla d’Educació digital*

El Departament d’Educació tenia previst desplegar el Pla d’Educació Digital de Catalunya en 5 anys, i ara es farà en 3. Per això, el Govern farà una inversió de 103 milions del Pla digital en l’actual Pressupost per al 2020. Amb això es dotarà els centres educatius perquè cada alumne de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i FP pugui disposar d'un dispositiu.

*Superada l’emergència sanitària, afrontem l’emergència educativa*

La pandèmia de la COVID-19 va interrompre l’activitat lectiva i va forçar als centres educatius a reinventar-se. Tenim 1’5 milions d’alumnes que durant 6 mesos no hauran tornat a l’escola. Al setembre, però, tots els centres educatius del país obriran amb total normalitat. El 14 de setembre tindrem les escoles obertes i amb totes les garanties de seguretat.

A l’espera de les instruccions d’inici de curs, per poder fer una anàlisis més detallada, de moment estem sorpresos i ens preguntem:

  1. Per què l’ús de mascaretes i/o pantalles no ha de ser obligatori per a tots/es els docents, molts d’ells grups de risc, o ja no hi hauran tampoc d’aquests?
  2. Els grups estables ho seran les 24 hores? Els alumnes no es relacionaran amb més gent fora del centre?
  3. Quants docents seran finalment: els que han dit a la roda de premsa, o l’altra xifra que ha donat aquest matí el president (Bargalló parlava de 5000 docents i 370 milions, mentre que Torra ho elevava a 450 i entre 6.000 i 10.000 docents!)?

Des d'ANPE Catalunya lluitarem perquè en cap cas es vegin vulnerats els drets dels i les docents i vetllarem perquè es compleixin els protocols d'higiene i seguretat als centres educatius, protocols que, ara per ara, són les úniques mesures que han funcionat per combatre el COVID-19.