Menys recomanacions i més inversió!


09 Nov, 2020

Departament d'Educació: Orientacions sobre ventilació en els centres

La ventilació és una de les mesures efectives per prevenir la propagació del virus SARS-CoV-2. És una mesura important de prevenció de la malaltia, perquè redueix la concentració del virus en cas de presència de persones infectades.

​L​a ventilació d’un espai tancat significa la renovació de l’aire amb aire procedent de l’exterior: pot ser natural, mitjançant l’obertura de finestres i portes, o bé amb sistemes de ventilació mecànica.

Cal recordar que la ventilació complementa, però no substitueix, les altres mesures preventives (com el manteniment de la distància de seguretat entre persones, l’ús de mascaretes, i la neteja i desinfecció de mans, de superfícies i d'objectes), que tenen com a objectiu evitar les altres vies de transmissió.

Recomanacions de ventilació dels espais en edificis amb ventilació natural

  • Els edificis escolars disposen de ventilació natural mitjançant finestres i portes. Cal que aquestes estiguin obertes el màxim d’hores possibles.
  • És important ventilar les aules i estances on es fan activitats abans d'ocupar-les, durant l’activitat lectiva i al final de la jornada.
  • Cal cercar l’equilibri entre la ventilació i el confort tèrmic i acústic, tenint en compte que la velocitat de ventilació de les aules és molt més alta que la velocitat de pèrdua de càrrega tèrmica.
  • Per tal que la ventilació sigui més efectiva, convé provocar fluxos d’aire creuats, obrint finestres o portes que es trobin oposades per tal que corri l’aire, de manera que faci un escombrat de l’aire interior i una renovació amb l’aire exterior.​

ANPE recorda al Departament que les orientacions, si no venen acompanyades de més recursos, no són eficaces; que no es pot mantenir la mínima distància de seguretat en aules amb més de 20 alumnes; que no es poden netejar ni desinfectar els centres a fons, si no hi ha una major dotació de personal de la neteja; que no cal que ens expliquin que vol dir ventilació, sinó poder ventilar sense morir congelats.

Menys recomanacions i més inversió!

Consulteu el document Orientacions sobre ventilació en els centres educatius en el marc de la covid-19.