ANPE exigeix al Departament mesures eficaces, concretes i menys complaença


14 Ene, 2021

 

ANPE exigeix ​​al Departament mesures eficaces, concretes i menys complaença amb els suposats èxits en la gestió de la pandèmia en els centres educatius i el recorda que els docents són personal essencial

Durant l'últim trimestre del l'any passat, ANPE venia exigint la planificació de mesures concretes de seguretat davant la pronosticada recrudescència de la pandèmia, que ara malauradament es compleix, presentant propostes per salvaguardar les condicions òptimes de treball del professorat.

Amb la tornada als centres després de les vacances, dissortadament s'ha pogut corroborar que, durant el període nadalenc, el Departament no ha planificat ni pres cap determinació o mesura conseqüent amb aquell anunci de recrudescència de la pandèmia ni amb les propostes dels representants dels docents. Més aviat al contrari, s'ha assenyalat de nou al professorat, a qui se li ha demanat responsabilitat i complir les normes amb rigor en la tornada a les aules.

Més que ànims i recomanacions, el que esperava el professorat en el retorn després de les vacances nadalenques, eren polítiques més concretes per evitar els contagis i fer front a la climatologia adversa d'aquests dies:

En primer lloc, que el Departament hagués realitzat abans la campanya de proves PCR o d'antígens per garantir una volta segura a les aules. ANPE ja va advertir de la necessitat d'aquestes proves i de la implantació del servei d'infermeria escolar en els centres. Ara s’estan començant a fer (tard, com sempre!) de forma dispar perquè en alguns centres és per automostra i en altres les estan realitzant personal sanitari, els realment capacitats per a aquesta tasca. També ens consta que en alguns centres, els i les docents que són d'una altra CCAA, no empadronats i sense CIP, no els han volgut realitzar. 

En segon lloc, que el Departament hagués establert les mesures suficients i necessàries durant el període no lectiu de Nadal per a la instal·lació d'equips de purificació de l'aire i mesuradors de CO2. Davant els previsibles canvis climatològics propis de l’hivern i ara terribles pel temporal que ens ha colpejat, ANPE va reclamar el passat trimestre escolar, la urgent i immediata necessitat d'un Pla de Supervisió de Ventilació de les aules que inclogués la participació de personal tècnic qualificat en els mesuraments de CO2, així com en la determinació dels equips de purificació a emprar i la ubicació d'aquests. L'única solució de l'administració, per ara, ha estat que es ventilin les aules, el que està provocant que s'estigui incomplint la normativa (article 7 del Reial decret 486/1997, per la qual la temperatura en els centres de treball no pot ser inferior a 17 ºC, a les aules, i de 14 ºC a gimnasos i similars), i que s’estigui impartint classes a unes temperatures realment gèlides a gran part del nostre territori.

Finalment, i atès que Bargalló s'ha referit a professorat com a personal "essencial" i ha anunciat que formarà part dels col·lectius prioritzats en la campanya de vacunació contra el Covid, afirmant que seran vacunats en la segona tanda de professionals essencials, estarem vigilants perquè així sigui i es compleixi ja que, vista tota la planificació i la gestió amb els PCRs, ventilació, material de protecció, ordinadors, on tot arriba tard i malament, també podria passar que aquesta tanda s’endarrerís amb qualsevol excusa.

ANPE EXIGEIX QUE ES RECOMPENSI EL COMPROMÍS I EL RIGOR DELS EQUIPS DIRECTIUS I DEL PROFESSORAT EN AQUESTA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA AMB MESURES QUE GARANTEIXIN LA SEVA SALUT I SEGURETAT LABORAL: S’HO MEREIXEN!