Vacunació als Docents: Continua el Caos


08 Abr, 2021

La incertesa i preocupació que ha suscitat aquestes setmanes les dosis de la vacuna AstraZeneca contínua. Les últimes notícies han estat que se suspèn la vacunació amb AstraZeneca en menors de 60 anys i segueixen vacunant amb aquest fàrmac a persones d'entre 60 i 65 anys.

Durant aquests dies sorgeixen moltes inseguretats i preguntes: I ara què? Hi ha efectes secundaris nous que s'han de vigilar? Em van a administrar la 2a dosi? Es preveu la continuïtat del calendari programat, potser amb una altra vacuna?

Aquesta vacuna al principi va ser destinada al col·lectiu docent menor de 55 anys. Fa unes tres setmanes es paralitzava la vacuna per possibles efectes secundaris i es reprenia la vacunació amb AstraZeneca el 24 de març ampliant també la seva administració a les persones d'entre 55 i 65 anys, després de l'acord adoptat en el Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut ( CISNS).

Malgrat que l'Agència Europea del Medicament va concloure que els beneficis seguien sent majors que els riscos i va evitar fixar una limitació d'edat, (la majoria dels casos s'han detectat en dones menors de 60 anys) i  que el nou anàlisi de l'EMA, dictat el 7 de abril, segueix recolzant a la vacuna, tot i que ha demanat que en la fitxa tècnica del producte constin els coàguls de sang com "efectes secundaris molt rars", l'estratègia de vacunació a Europa ha tornat a canviar. Els diferents ministres de sanitat dels països europeus han acordat limitar el seu ús apel·lant al "principi de precaució".

Carolina Darias, ministra de Sanitat, ha assegurat que en els pròxims dies es decidirà què fer amb aquells ciutadans menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi de la vacuna de AstraZeneca. La ministra ha explicat que s'estudien dues opcions: proporcionar a aquestes persones una segona dosi amb un inoculat d'una altra marca o no injectar-li una segona dosi, atès que, ha explicat, amb la primera s'assoleixen nivells d'eficàcia del 70%. Fins al moment, 2.154.675 persones han rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca i estaven pendents de la segona. (Dades d'El País)

Des d'ANPE exigim a les autoritats sanitàries i educatives que han de aclarir tots els dubtes i actuar amb transparència, donant informació puntual per a tranquil·litat del professorat, que cada dia entra en les aules tancades amb desenes d'alumnes i amb una protecció insuficient.