Nou Calendari Escolar a Catalunya per al curs 2022/23


10 Feb, 2022

calendari

Aquest matí el conseller González Cambray, acompanyat del president Aragonès, ha anunciat canvis importants per al curs 2022/23:

  • Inici classes a Infantil i Primària: 5 de setembre
  • Inici classes a l’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius FP: 7 de setembre

El final del curs serà a la segona quinzena de juny:

  • ESO, Batxillerat i Cicles Formatius FP: 20 de juny
  • Infantil i Primària: 22 de juny

Per ajustar els dies lectius i mantenir el mateix nombre d’hores tindrem:

  • Un dia més de vacances al Nadal
  • Un dia més de lliure disposició (preferiblement al 2n. semestre)

Del 5 al 30 de setembre les escoles faran jornada continuada de 9 a 13h i es garantirà el servei de menjador. Els instituts faran l’horari habitual des del dia 7 de setembre.

Tots els centres educatius disposaran de la plantilla estructural un mes abans del que era habitual. Per tant, els nomenaments (adjudicacions) que es feien a final de juliol s’avançaran a finals de juny i cada centre s’haurà d’organitzar al mes de juliol.

Segons han explicat en la roda de premsa, aquest canvi respon “a una necessitat pedagògica de millorar els resultats dels alumnes, de facilitar la conciliació de les famílies i també a una demanda històrica d’un ampli sector de la societat”. També han deixat entreveure que “s’implantaran més mesures per aconseguir un país d’oportunitats per a tots”.

Han justificat que “érem el país de tot el territori d’Europa amb un retorn més tardà a les aules; que amb aquest nou calendari ens acostem més al de la resta de països europeus i que s’equilibra el temps de treball i de descans en base a criteris educatius”.

Afegeixen que “aquesta mesura beneficia a l’alumne, sobre tot al més vulnerable, com subjecte i objecte” perquè equilibra l’espai vacacional sense augmentar les hores de treball dels docents.

Han fet també una defensa de tots els canvis que s’estan produint argumentant que el que pretenen es que tinguem “alumnes preparats, emancipats, crítics, solidaris i compromesos”. Nosaltres ens preguntem com s’ho faran si estan eliminant assignatures com la Filosofia o menyspreant altres com el Llatí, el Grec...; si tothom podrà promocionar sense cap esforç, etc.

També ens agradaria que ens responguessin perquè han tingut en compte la conciliació familiar per al canvi de calendari, però no tenen en compte les demandes de moltíssimes escoles i famílies que demanen Jornada Continuada a Primària des de fa molt de temps.   

L’únic que compartim amb el president i el conseller és l’agraïment per la feina ben feta durant el temps de pandèmia a tota la comunitat educativa i, especialment, a tots els docents i als alumnes pel seu esforç extraordinari.  

Roda Premsa del Conseller i el President de Catalunya

Avançament del calendari escolar